fredag 7 oktober 2011

Besök hos Stitching van der Arbeid

Jannie Moore på Stitching van der Arbeid (SvdA) gav en spännande och grundlig bild av den holländska arbetsmarknaden. Hon berättade att utgångspunkten är en samverkan mellan arbetsmarknadens parter, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och staten. Parterna står för flexibiliteten och staten för tryggheten – ett flexicurity-system likt det man har i Danmark. I olika konstellationer möts representanter för parterna och staten tillsammans med oberoende experter för att försöka skapa förutsättningar och ge råd och riktlinjer till branschernas förhandlingar kring kollektivavtalen på arbetsmarknaden.
Jannie berättade att de stora frågorna på den holländska arbetsmarknaden just nu är den ökade graden av visstids- och korttidsanställningar, förutsättningarna för de svagare grupperna på arbetsmarknaden och pensionssystemet. Hela 34 % av arbetstagarna har korttidskontrakt och av dessa är större andelen unga. Man har också ett strukturellt problem på arbetsmarknaden där en allt äldre population gör att allt färre arbetstagare ska bära försörjningsansvaret för allt fler pensionärer. Pensionsåldern kommer därför på sikt att öka och finansieringen av pensionssystemet att göras om. Bland de svagare grupperna som man försöker skapa bättre förutsättningar för lyfte Jonnie också fram deltidsarbetande kvinnor, handikappade och invandrare.
Hon berättade också om svårigheten att just nu nå överenskommelser på arbetsmarknaden till följd av en splittring inom fackförbunden där en maktkamp skapar osäkerhet om vilken inriktning organisationerna ska ta. Den låga anslutningsgraden på 20 % undergrävde också stabiliteten i systemet.

2 kommentarer:

  1. Även om denna stiftelse (SvdA) var en spännande lösning var det ett exempel på att ta makten från arbetsmarknadens parter och låta politikerna besluta mer. Det finns inte samma incitament till att vara med i facket i Holland jämfört med Sverige, vilket leder till lägre anslutningsgrad och risk för sämre legitimitet. Jannie sade dock att även arbetsgivarna var mycket angelägna om att komma överens inom stiftelsen - annars skulle politikerna ta över än mer av besluten på arbetsmarknaden. /Frida

    SvaraRadera
  2. Det holländska systemet med statlig arbetslöshetsförsäkring gör systemet sårbart i dåliga ekonomiska tider, då arbetslöshetsersättningen blir en budgetpost som alla andra och därmed kan bli aktuell för besparingar.

    SvaraRadera